Karekod Serileştirme Detayları
Karekod basımı 3 farklı metod ile yapılabilir. C.I.J, T.I.J ve Laser.
C.I.J, Continious ink jet, yani sürekli mürekkep püskürtmeli demektir. Bunlar oldukça az kullanılır çözünürlükleri düşüktür. Baskı maliyetleri düşüktür. Ancak solvent bazlı oluşu, baskı hızının 30 m/dk’yı geçememesi ve karekod baskısının boyutlandırma sorunu nedeni ile fazla tercih edilmemektedir.
Laser yazıcılar da ürünün siyah ya da koyu renkli bir yüzeyini yakarak altındaki beyaz kısmı ortaya çıkartma esasına göre çalışır. Bunlarda yanma sebebi ile oluşan dumanı absorbe etme sıkınıtısı vardır. Bunun için özel filtreler kullanılmaktadır. Bu sistemin baskı maliyeti düşük olsa da kodlanacak yüzeyin koyu bir renkte olması gerekliliği gibi sebeplerden dolayı bu da fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir.
En çok kullanılan ise T.I.J denen Thermal ink jet yazıcılardır. HP tarafından geliştiriliş olan masa üstü yazıcılarda da kullanılan mürekkep kartuşlarının benzerini kullanır. Bakım gerektirmeyen en pratik baskı yöntemi olmakla birlikte mürekkep kartuşları sebebi ile baskı maliyeti en yüksek olandır.
Hangi yöntemle basılırsa basılsın bu kodların doğruluğu ve okunabilirliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için de akıllı kamera sistemi kullanılır. Basılan her kod kamera ile okunur ve şu kontroller yapılır; Kod okundu mu? Okunan kod basılması gereken kodlardan biri mı? Okunan kod daha önce basılmış bir kod mu? Okunan kod GS1 standartlarına göre kalitesi A ile D arasında mı? Basım sırasında iki kutu yapışık olarak gelmiş mi?
Basılan kod bu şartlara uymuyorsa hat üzerinde bir hava ya da piston tarafından Reject kutusuna atılır. Bu aşamada da reject edilen ürün atık kutusuna düşüp düşmediği de bir fotosel tarafında kontrol edilir. Benzer şekilde atık kutusunun dolup dolmadığı da kontrol edilen durumlardandır.
HP Kartuşlu kodlamada genellikle su bazlı mürekkep kullanılır. Ancak kullanım amacına göre alternatif olarak solvent, alkol bazlı mürekkepler de mevcuttur
Basılan/Basılacak karekodlarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri serileştirme olarak adlandırılan seri numaralarının her birinin tekil olması gerekliliğidir. Tekrarlı bir seri numarası basılması durumunda bu ürün İEGM tarafından kabul edilmez ve satılamaz. Basılacak seri numaraları 20 karaktere kadar olabilir. Genelde 14, ile 16 karakter arası kullanılmaktadır.
Basılan kodların güvenilir olması ve sistemin doğru çalıştığının tespit edilebilmesi için tüm sistemin Valide edilmesi gerekir. Bunun için oluşturulan validasyon dosyası üzerinden adım adım bütün kontrol ve testler yapılarak yazılım ve donanımın hepsinden geçmesi gerekir. Bu aşamadan sonra sistemin çalışmasına onay verilir.
Okunan kodların geçerli kabul edilenleri kayıt altına alınarak İEGM’nin tanımladığı bir WEB servise Üretim bildirimi olarak bildirimleri yapılır.
İEGM’nin benzer şekilde Satış, Satış iptali, İhracat, Numune bildirimi gibi WEB servisleri de mevcuttur. Üretim yapılan ilacın İEGM’ye gerekli bildirimlerini tamamlamasından sonra o ilaç Eczanelerde satılabilir duruma gelir.
Eczanelerde okutulan karekod İEGM’nin satılabilir ürünler listesinde yer alıyorsa satılmasına izin verilir ve o seri numarası satıldı olarak işaretlenerek aynı ürünün tekrar satılmasının önüne geçilir.